Majstri viníc a pivníc | BAYNACH

vinohrady-bojnicky-clanok

Majstri viníc a pivníc

Jozef Sedlák, Pravda, 21. mája 2018 o 07:00

Zo 107 vzoriek, ktoré sa prebojovali do jarného finále, tvorili ružové vína 52 percent. A keby len to, väčšina z nich vychádzala v ústrety spotrebiteľskej žiadostivosti po víne s jasnou stopou zvyškového cukru.

Na police Národného salónu vína sa napokon prebojovalo 10 ružových vín z celkových 25, ktoré sú štatútom súťaže rezervované vínam aromatickým a skôr dozrievajúcim a tiež vínam šumivým. Zvyšné tri štvrtiny vín, medzi ktorými sú rizlingy, tramíny, burgundské vína, slovenské novošľachtence a celá plejáda červených vín, ešte dozrieva v pivniciach a bude sa vyberať do salónu v septembri.

Po prvej časti Národného salónu vín, do ktorého sa už druhé desaťročie vyberá reprezentatívna zostava sto najlepších vín krajiny, možno konštatovať, že Slovensko je plné až neuveriteľných paradoxov.

BAYNACH – nepoznaný mikrosvet

 Cez víno ľudia spoznávajú históriu kraja, ktorý obývajú. Vinohrady, kde sa víno rodí, utvárajú ráz krajiny, v priebehu stáročí sa stali akoby samozrejmou súčasťou jej panorámy. Bolo obdobie, keď sme túto rolu vína nevnímali. Moderné slovenské víno však posilňuje túžbu po identite s územím, ktorému hovoríme domovina. Vinice a víno odhaľujú mikrosvet Slovenska, Európy, planéty.

Obec Bojničky, kedysi Baynach, založená saskými kolonistami, patrí k starým vinohradníckym obciam Slovenska. Pred dvoma rokmi traja milovníci vína Dušan Danko, Richard Gažo a Marek Antonín založili vinárstvo a značku vína s názvom BAYNACH.

Motor projektu Dušan Danko si rýchlo naklonil svojich spoločníkov myšlienkou vybudovať z vinohradníctiev medzi Hlohovcom a Sereďou oblasť, ktorá by sa mohla uchádzať o označenie VOC – teda územie produkujúce vína originálnej certifikácie. Dosiahnuť tento cieľ si možno vyžiada roky, ale že nie je márny, ukazuje tohtoročný Národný salón vín. Baynach sa v ňom zaskvel jedným šampiónom Irsai Oliverom a Tramínom červeným.

Irsai Oliver nebýva častým šampiónom salóna. Richard Gažo z Baynachu však ukázal, v čom je sila nielen tohto vína, ale aj prostredia, z ktorého pochádza. Víno prekvapilo príjemným pozdravom územia, ktoré súčasník veľmi nepozná. Zmysly osviežilo vôňou rozkvitnutého hlohu a bazy, v chuti vína cítiť bobule čerstvého hrozna.

Tváre Baynachu - Dušan Danko (vľavo) a Richard Gažo.
Tváre Baynachu - Dušan Danko (vľavo) a Richard Gažo.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Čo je to za územie? Nitriansku pahorkatinu tvoria pahorky s nadmorskou výškou od 110 do 350 metrov a na ich úbočiach ležia vinohrady s neuveriteľnou energetickou bilanciou 200 kilojoulov na štvorcový centimeter! Vinice v Bojničkách sú rozložené na terasách, ktoré prešli za posledné desaťročie generálnou obnovou v réžii spoločnosti RaOS. Tá je menšinovým akcionárom Baynachu. Od nej spracúva hrozno Baynach ako prvý odberateľ. Napospol sú tu nové klony predovšetkým z celej rodiny pinotov, ale rastie tu aj Tramín červený, Sauvignon blanc, Rizling rýnsky, Alibernet aj voňavý Irsai Oliver a Müller Thurgau.

 

Materským podložím sú tu pre vinič nánosy spraše, na povrchu je to hnedozem, ktorá mení, ako je to na pestrom Slovensku zvykom, svoj profil. Pôda je tu pomiešaná s ílmi, pieskom aj so štrkom. Táto rôznorodosť vlastne dáva bohatý prejav vínu, ktorý Gažo nemieni meniť, ale posilňovať.

Filozofiu Baynachu vyjadruje koncept založený na tom, aby víno bolo živým zrkadlom arómy a chuti priestoru. Zoberme si tunajší Rizling rýnsky, jeho črtou je marhuľová vôňa aj chuť. Gažo ju neotáča a neprerába na dnes populárny citrusový „štrich“, ukazuje inakosť a originalitu priestoru cez pôvodný výraz vína.

Baynach robí vína bez alergénov, nepoužívajú tu enologické prípravky pochádzajúce z vajíčka či mlieka. Hrozno sa spracúva čerstvé, oberá sa výhradne do debničiek. Z vinice do pivnice je 1,5 kilometra, bobuľa sa odovzdáva muštu ako nepoškvrnená panna. Už je jasné, prečo exceloval Irsai Oliver ako šampión Národného salóna, prečo sa stal Sauvignon blanc víťazom Vina Tirnavie a Pinot noir šampiónom súťaže Agrovíno Nitra.

Začiatkom leta zorganizovali vo vinárstve už druhý ročník vydareného Vítania leta vo vinici. Akoby týmto podujatím s tisíckou nadšených milovníkov vína odštartovali cestu za VOC, ktoré vyjadrí ducha reálneho Hlohovsko-šintavského vinohradníckeho územia. Nie je vedené oficiálne, miestni vinohradníci a vinári začali svoj veľký zápas o identitu. Priznajme, že táto emancipácia odhalí ďalšiu originálnu podobu slovenského vína.

 Čítaj celý článok tu


Šibačka 2024
Vitajte na stránke vinárstva Baynach.
Byť zodpovedný k svojmu okoliu je filozofiou vinarstva BAYNACH, preto ak chcete navštíviť naše webstránky s ponukou vinárskych produktov, musí byť váš vek vyšší ako 18 rokov.
Máte 18 alebo viac rokov?